" Top menadžment - najsloženiji posao na svijetu "

nedjelja, 17. travnja 2011.

Odlučivanje na razini top menadžmenta

Pokušavajući naglasiti važnost menadžerskog odlučivanja povlačita je paralela sa svakodnevnim čovjekovim odlučivanjem.Odlučivanje je  temelj upravljanja tvrtkom te se smatra jednim od najzahtjevnijih i najtežih zadataka koje menadžer "nosi na svojim leđima".
Menadžment se ostvaruje preko drugih ljudi, a menadžer je taj koji nadzire druge i koji je  odgovoran za postizanje ciljeva stoga je uspješno prenošenje i izražavanje odluka od ključne važnosti za uspjeh cijelog poduzeća. Važno je da svaki zaposlenik bez obzira na položaj i funkciju zna točno svoj dio posla. Menadžment treba osigurati da i do najniže rangiranog zaposlenika u hijrahijskom lancu odluke stižu pravovremeno i da ih on razumije kako bi se mogao sukladno njima ponašati.  Potpuno je jasno da najveću važnost za oraganizaciju, i prema ulozi i količini, imaju menadžerske odluke i menadžersko odlučivanje.
Posebna važnost u menadžerskom odlučivanju pridaje se odlukama top mendžmenta. Upravljačke odluke na razini top menadžmenta nisu brojne, ali su iznimno važne za cijelu organizaciju. Na razini top menadžment se koncentriraju odluke vezane za definiranje  vizije, misije poduzeća, te strateških ciljeva koje treba ostvariti.
Top (vrhovni)  menadžmeri najviši su izvršni menadžeri u poduzeću. Oni su odgovorni nad cijelom kompanijom. Upravo zbog visokog stupnja odgovornosti, kao i šireg raspona odgovornosti menadžeri najviše razine, oni su i najbolje plaćeni menadžeri u kompaniji. Poduzeća traže za menadžerima donositeljima odluka koji mogu prepoznati odluke za koje nije potreban dug proces odlučivanja i koje se mogu lako i jednostavno donijeti i druge, koje su organizaciji iznimno važne i koje se moraju donositi drugačije prema složenijem postupku koji traje dulje. I po tome se razlikuju uspješni menadžeri od neuspješnih menadžera. Ono što vrijedi za menadžere u procesu odlučivanja vrijedi i za sve ostale donositelje odluka, bilo u poslovnom svijetu bilo u osobnom životu.
Svatko tko vidi sebe kao menadžera bilo koje menadžerske razine mora posjedovati, usavršavati i razvijati potrebna znanja i vještine za obavljanje menadžerskih funkcija. Na razini top menadžerskoj najpoželjnija i naročito je važna sposobnost poimanja i oblikovanja rješenja, te vještina rada s ljudima.
Upravo sposobnost menadžera, posebo menadžera na razini top menedžmenta, za donošenje pravih odluka postaje kriteriji za razlikovanje uspješnih od neuspješnih poduzeća. Stoga je sasvim razumljivo da se upravo top menadžment opisuje kao najsloženi posao na svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar