" Top menadžment - najsloženiji posao na svijetu "

petak, 15. travnja 2011.

TOP MENADŽMENT (VRHOVNO RUKOVODSTVO)
Počnimo s kratkom definicijom naziva menadžer i mjesta gdje menadžeri rade – organizacije. Zatim razmotrimo posao menadžera – točnije, što menadžeri rade?


„Menadžeri obavljaju poslove preko drugih ljudi. Oni donose odluke, raspodjeljuju resurse i usmjeravaju aktivnosti drugih u svrhu postizanja ciljeva. Menadžeri obavljaju svoj posao u organizaciji, a to je svjesno kordinirana društavena jedinica, koju čine dvije osobe ili više ljudi, i koja djeluje na relativno kontinuiranoj osnovi da bi postigla neki zajednički cilj ili skup ciljeva. Na osnovi te definicije, i proizvodna i uslužna poduzeća su organizacije, kao što su i škole, bolnice, crkve, vojne jedinice, maloprodajne trgovine, policijske uprave te lokalne, državne i savezne vladine agencije. Osobe koje nadziru aktivnosti drugih i koje su odgovorne za postizanje ciljeva u ovim organizacijama jesu menadžeri.
Vrhovni  menadžmeri najviši su izvršni menadžeri u poduzeću. Oni su odgovorni nad cijelom kompanijom. Upravo zbog visokog stupnja odgovornosti, kao i šireg raspona odgovornosti menadžeri najviše razine, oni su i najbolje plaćeni menadžeri u kompaniji.
Odluke su vrhovnog rukovodstva (u odnosu na druge razine menadžmenta) malobrojne, ali veoma kompleksne. Jedan je od najvažnijh zadataka generalnog menadžmenta postavljane ciljeva organizacije. Vrhovno je rukovodstvo stalno uključeno u formuliranje strategije poduzeća. Prije svih ostalih u poduzeću vrhovno rukovodstvo mora imati stratešku viziju za svaki posao.
Vrhovni menadžeri ( Top level Managers) u mnogim današnjim vodećim kompanijama gube kontrolu nad svojom kompanijom. Osnovni je razlog u tome što su njihove kompanije postale organizacijski nesposobne u pronalaženju složenih strategija kao odgovora na stanje okoline u kojoj kompanija djeluje. Da bi se takve situacije izbijegle, generalni menadžeri moraju imati stratešku viziju za svaki posao. A među ključne zadatke svakog generalnog menadžera ubrajaju se: oblikovanje radne okoline, postavljane strategije poduzeća, raspoređivanje sredstava (alokacija resursa), razvijanje menadžera na nižim razinama u organiaciji ( obučavanjea), izgradnja organizacije i nadgledanje poslovanja.

Nema komentara:

Objavi komentar