" Top menadžment - najsloženiji posao na svijetu "

ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Znanja odnosno vještine koje moraju posjedovati menadžeri na razini top menadžmenta
Menadžeri na svim organizacijskim razinama moraju posjedovati određene ( iste ) vještine i znanja da bi bili uspješni u obavljanju svog posla. Poslovni uspjeh nekog menadžera, ovisi o njegovim znanjima i vještinama, više nego o obilježima njegove osobnosti.
Svatko tko vidi sebe kao menadžera bilo koje menadžerske razine mora posjedovati, usavršavati i razvijati potrebna znanja i vještine za obavljanje menadžerskih funkcija. S obzirom na to da su na menadžerskim pozicijama u različitim organizacijama i institucijama kako profitnog tako i neprofitnog sektora menadžeri s različitim temeljnim obrazovanjem, tj. različitim fakultetskim obrazovanjem odnosno obrazovanjem različitih struktura i profila, postavlja se pitanje koja su to zajednička znanja i vještina koje kakrakteriziraju sve menadžere neovisno o njihovom temeljnom obrazovanju odnosno njihovoj struci. Razumljivo je da ta znanja i vještine trebaju biti neki zajednički nazivnik po kojim se menadžeri prepoznaju u bilo kojim organizacijama, odnosno na bilo kojim organizacijskim razinama menadžmenta.
„Diferencijacija između pojedinih razina menadžmenta vidi se u tome koliko od pojedinih znanja i vještina mora posjedovati pojedina razina menadžmenta. Uspjeh menadžera na pojedinoj razini menadžmenta ovisi o tome kako on razvija i kombinira potrebna znanja i vještine za djelotvoran menadžment baš na toj razini menadžmenta.“
S obzirom da menadžerske vještine, zahtijevaju tehnička znanja, znanja u ophođenju s ljudima, konceptualna znanja i znanja olikovanja, ona se razikovati ovisno o kojoj je razini menadžmenta riječ. Tehnička znanja biti će najvažnija na nižim razinama menadžmenta, dok će konceptualna znanja i znanja oblikovanja biti najvažnija na najvišim razinama menadžmenta, tj. na razini vrhovnog menadžmenta. Znanja u ophođenju odnosno u komuniciranju s ljudima bit će podjednako važna na svim razinama menadžmenta, što je potpuno razumljivo, jer menadžeri na svakoj razini menadžmenta usmjeravaju svoje suradnike u pravcu ostvarenja ciljeva organizacije.

 

Nema komentara:

Objavi komentar